Home » Nyheder

POP-UP PRESIDIER

17 maj 2014 No Comment

image-1.php

IMG_8897

Grundlovsdags POP-UP

Hvert år den 5. juni på Grundlovsdag popper Slow Food Odsherred op et sted i området – et år poppede vi op med en restaurant i Æbleværkstedet, et andet år var det en café i Barkladen. I år popper vi op med et arrangement omkring presidier.

Det sker i Pakhuset PAKHUSET, Vesterbro Torv 4, , 4500 Nykøbing Sj.den 5. juni kl. 16.00, tilmelding inden den 3.juni.

Pris 100 kr for medlemmer, 125 for ikke medlemmer. Køb billet på http://billetto.dk/pop-up-presidier

Hvad sker der?

To kendte italienske madnørder kommer til Odsherred.

Vi holder et meget spændende arrangement i år på Grundlovsdag. Vi har inviteret den i Italien kendte TV-kok og chéf fra Seneghe Roberto Flore, som pt. arbejder på Nordic Food Lab i København og efter sommerferien rykker ind på Noma. Roberto kommer fra Sardinien og er dybt involveret i Slow Foods arbejde der. Sammen med ham kommer Francesco Impallomeni, som i mange år har arbejdet indenfor Slow Food organisationen og som er Slow Foods kaffeekspert. Begge har de arbejdet med presidier (se hvad et presidie er nedenunder)

Hvorfor skal vi høre om presider i Odsherred?
Det skal vi, fordi det er nogen af de samme tanker, der ligger bag Geo-park projektet. Italienerne har, som det vil være de fleste bekendt, altid være gode til det med fødevarer, til at værdsætte egne traditioner og til at få kvalitet og pris til at hænge godt sammen. Vi tror, at vi kan lære meget af dem, hvis vi skal satse på kvalitetsfødevarer og små produktioner i Odsherred.

Hvad er et presidie? På italiensk betyder ordet: Beskyttelse. hjælp, varetagelse.
I 1999 skabte Slow Food et projekt, som skulle passe på kvalitetsprodukter, som var i fare for at forsvinde. Et presidie skal fremme biodiversiteten, bevare eller genoprette traditionelle behandlingsteknikker, mindske udryddelsen af dyreracer og gamle sorter af grøntsager og frugter og lette handelsmæssige hindringer.
Et presidie er derfor et slags uofficielt kvalitetsmærke af stor betydning for de forbrugere, som gerne vil have typiske, lokale produkter. De produkter som opnår at blive et presidie har to karakteristika: Høj kvalitet og fare for at forsvinde.
Der findes i Italien omkring 200 presidier og der findes mere end 90 udenfor Italien. Danmark har ikke nogen.

Hvad sker der Grundlovsdag?
Roberto Flore fortæller os om de 6 presidier der findes på Sardinien. Der er tre oste: Casizolu (en komælksost af strakt ostemasse), Fiore sardi dei pastori (hyrdernes fåreost), Percorino di Osilo (fåreost i en mindre størrelse, der er to producenter tilbage), så er der den specielle citrusfrugt Pompìa, som vokser vildt og kun på Sardinien, man bruger skallen, ofte til likør. Razza sarda modicana som er en rød ko, der var ved at forsvinde og som græsser på de duftende marker med myrte og kamille og sidst men ikke mindst safran fra San Gavino Monreale. Roberto vil fortælle om de enkelte produkters historie og baggrund og hvordan kampen for deres bevarelse spænder af. Det vil blive smagsprøver og begrænset mulighed for indkøb.
Francesco Impallomeni serverer to kaffepresider, den ene Harenna Forest Wild Coffee, en arabica fra Etiopien, der findes vild eller delvis dyrket i en højde af mellem 16- og 1800 meter. Den dyrkes af tre Slow Food cooperativer, hvor SF giver teknisk assistance. Den tørres naturligt i solen og kan i dag sælges for en pris, der er 100% over den internationale markedspris. Det er en unik kaffe med en floral aroma og med krydrede noter og en lang eftersmag.
Den anden kaffe hedder Huehuetenango Highlands, og er en Arabica fra Guatemala. Det er en vasket Arabica med kraftig syrlighed og en blød og floral smag. Den gror i et af de vigtigste kaffedyrkningsområder i Guatemala. og var det første Slow Food kaffepresidie.
Se mere på http://www.slowfoodfoundation.com/presidia/125/coffee-presidia

Danske produkter i Smagens Ark.
Men vi skal også høre om og smage de første danske produkter, der har fået lov til at komme med i Smagens ark: bakskuld og æbleskiver.

Hvad er Smagens ARK?
Smagens Ark er en fortegnelse og kortlægning over madvarer, som er udrydning s truede og som har kulturhistorisk og kulinarisk betydning lokalt. Den overordnede idé er at synliggøre mangfoldighed i mad og biodiversitet lokalt.
Planter og dyr er med på arken; men også forarbejdede fødevarer f.eks. oste, pølser, brød og kage. Madvarer, der er lavet med håndværk og er udtryk for landmænds, gartneres, madhåndværkeres og fødevareproducenters (i vid forstand) viden om arbejdet med råvarene. Opskrifter på tilberedninger findes ikke nødvendigvis i nedskrevet form; men eksisterer alene som overlevering fra generation til generation.
Godkendelse af et produkt i Smagens ARK sker på bagrund af en grundig undersøgelse, efterfølgende beskrivelse i ansøgningsform og endelig godkendelse af Slow Foods biodiversitets komité.
Det blev på Slow Food kongressen i 2012 besluttet at sætte stærkt øget fokus på såvel Smagens ARK som presidie produkter.
I Smagens Ark samles de produkter som er excellente ud fra organoleptisk (sanseligt) synspunkt. Behovet for at skabe en Smagsark opstod da man i Piemonte pludselig kun kunne købe hollandske peberfrugter, (en situation vi stadig lever i i Danmark). Der findes hundredvis af peberfrugtarter med hver sine tilberedning-og smagsegenskaber, hvorfor skal vi nøjes med én. For at blive indlemmet i Smagsarken skal grønsager være af en lokal varietet, og hvis der drejer sig om kød være fra autoktone (naturligt hjemmehørende) dyr. Det skal fremstilles i mindre mængder, af små virksomheder og være i fare for at forsvinde.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.