Home » Nyheder

Den 6. smagssans

11 marts 2010 No Comment

Den sjette smagssans

Udover den søde tand, viser det  sig at vi måske også har en fedttand at fylde.

Af Marianne Fajstrup
Torsdag den 11. marts 2010, 08:17 Berlingske Tidende

Man regner i dag med fem grundlæggende smagssanser hos mennesket: Sødt, salt, surt og bittert, som vi stensikkert har lært det i skolen. Og så den femte, umami, som er en gammel teori, men nyligere anerkendt. Nu ser det ud til, at vi skal udvide med en sjette grundsmag.

Forskere i Australie og New Zealand har konstateret, at vi har en “oral følsomhed” over for en lang række fedtsyrer, og at den fungerer på helt samme måde som andre smagssanser.

Teorien om en særlig fedtsmagssans er ikke ny, og især amerikanske forskere har længe kunnet påvise den i dyr. Man har blandt andet påvist, at når aber får fedt i munden, udløser det neuroner i deres hjerner på helt samme måde, som når man påvirker deres kendte smagssanser. Men australierne har nu påvist den i mennesker.

– Vi ved allerede, at den menneskelige tunge kan genkende fem smage … ud fra vores undersøgelse kan vi konkludere, at mennesker har en sjette smagsans, fedt, siger Dr Russell Keast fra Deakin University i Victoria, Australien.

Undersøgelsen forløb i to faser. I den første testede man forsøgspersonerne for følsomheden af deres fedtssmagssans ved at finde frem til tærskelværdier for, hvornår de kunne smage en række forskellige fedtsyrer, der er naturligt forekommende i vores kost.

I fase to foretog man undersøgelser af deltagernes kostvaner og vægt.

De australske forsøg går nemlig lidt videre end til bare at vise, at mennesker får en sansereaktion på fedt. De har kigget på sammenhængen mellem denne “fedtfølsomhed” og overvægt, og der er faktisk en sammenhæng, men måske ikke lige den, man ville mistænke.

De forsøgspersoner, der var mest følsomme over for fedtsmagen  og bedst til at skelne imellem forskellige fedttyper, havde i gennemsnit et lavere BMI og et lavere kalorieindtag end personer, der har svært ved at smage fedt.

Så forskerne mener, at overvægt måske hos nogle kan skyldes en uopfyldt trang til at stimulere fedt-sansen med indtryk, mens de meget fedt-følsomme hurtigere får nok af den fede mad.

Antallet af deltagere i det australske forsøg er dog meget lavt, Som  udgangspunkt blev 31 personer testet for fedtfølsomhed, og af dem var der kun 12 særligt gode fedtsmagere, som står for konklussionen om at lavere vægt følger med hypersensitivitet over for fedtsmag.

Den videnskabelige artikel er publiceret i British Journal Of Nutrition: Oral sensitivity to fatty acids, food consumption and BMI in human subjects

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.