Home » PRESIDIER

PRESIDIER

Et presidio er et slags militært fort, der skal beskytte mod angreb. Dette projekt er en naturlig udvikling af Smagsarken, idet man med presidio-tanken går aktivt ind og prøver at redde de produkter som er samlet i Arken. Redningen kan være af meget forskellig art. Den kan måske bestå i at samle de få producenter der er tilbage og hjælpe dem med at organisere sig og gøre sig mere synlige. Det kan måske bestå i at støtte op om selve produktionsmetoden, hjælpe med at føre den ind i moderne hygiejnekrav uden at det går ud over kvaliteten. Hjælpen kan også bestå i at overbevise myndigheder, hjælpe med at bygge en ovn osv. På Smagssalonnen i år 2000 blev der præsenteret de første 91 presidier, og det var en øjeblikkelig succes. Siden har tanken og produkterne bredt sig og efterhånden fundet vej til de bedste restauranters borde. Ideen har netop været at disse produkter ikke er af et omfang så de kan komme ud i massedistributionen, men Slow Food har opfordret restauranterne til at bruge dem i deres menuer, og dermed gøre folk opmærksomme på deres eksistens. I øjeblikket ligger tallet på 150. Disse produkter er også ofte en del af det man kunne kalde ”det nye landbrug”, som er baseret på en produktionsfilosofi, som kræver: kvalitet, biodiversitet, respekt for miljø, for dyrevelfærd, for landskabet, for sundhed og for forbrugeren. Presidio-tanken er også blevet spredt ud internationalt, fx i forsvaret for brug af råmælk, eller beskyttelse af fisk i Middelhavet. Dette område er relativt nyt og er ikke nemt, men det er vigtig at støtte en form for positiv globalisering, som respekterer de enkelte områders særpræg, men også forsøger at gøre resten af verden opmærksom på særlige kvaliteter, for her er som altid når det gælder Slow Food, tale om at udbrede noget af særlig værdi for ganen.
I Danmark har vi ingen presidier, hvad de har i både Norge og Sverige, hjælp os med at foreslå danske produkter, som vi kan beskytte ved hjælp af et presidium.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.